tisdag 20 oktober 2009

Om förtätningen i närförorterna

Dn har idag en relevant artikel angående förtätningarna i våra närförorter med särskilt fokus på projektet vid Nybohovshöjden. http://www.dn.se/sthlm/forortsbor-protesterar-mot-att-byggas-ihop-med-stan-1.978007 samt http://www.dn.se/sthlm/tusentals-bostader-byggs-i-soderforort-1.978006

För det första bör nämnas att det här är oerhört komplicerat och svårt. Man bör närma sig dessa frågor med stor respekt och ödmjukhet inför skilda ståndpunkter. Kategoriska uttalanden som dessa http://pjov.wordpress.com/2009/10/20/bakatstravare-sthlm-vs-paris/ är alltid förkastliga oavsätt ståndpunkt.
Personligen föredrar jag den täta stenstaden och jag är medveten om dess miljöfördelar. Jag tror på en utveckling via stadsutvecklingsområdena. Men jag är också medveten om att andra människor föredrar den glesare och grönare förort de valt att bosätta sig i. Exploateringar här bidrar även till att miljön försämras lokalt. Även kulturmiljön riskerar att förstöras oavsätt om den tilltalar en eller ej.
Min slutsats är att varje ärende måste bedömmas individuellt efter just sina unika förutsättningar. Det går att bygga vid Nybohovshöjden. Jag var ute där för två år sedan när ärendet först var aktuellt och tittade. Däremot tar man även en stor tugga av den omkringliggande skogen samt ger sig på en fotbollsplan. Det finns ingen anledning till detta. Att vissa delar är nedgångna är inget argument. Eftersatt underhåll av närmiljön ska lösas med att snygga till istället för att bygga bort. Någon innerstad är det heller inte tal om här. Det kommer ej bli butiker i bottenvåningarna utan ett rent nytt bostadsområde är vad som erbjuds. Mer förort således.
Den askgrå kompromissen av detta projekt är därför att en mer försiktig kompletering är att föredra.

6 kommentarer:

 1. Förkastliga? com'on! Vart du sur över blåbärsplockande dagismammorna?

  SvaraRadera
 2. Du har kanske inte tänkt på att Nybobov är omgiven av stora trafikleder, bla den största i Sverige, Essingeleden. Skogen i Nybov är viktig för att man får lite frisk luft i området. Nybohovskolans utemiljö är dålig pga av luftföroreningar och buller. Nybohovsborna har också rätt till dräglig boendemiljö.

  SvaraRadera
 3. Pirita:
  För det första så har skogen noll, eller mycket liten påverkan på luftkvaliteten.

  Om man inte bygger nära staden: Vad tror du det får för konsekvenser för biltrafiken? Det är ju knappast innerstadsbor som tvingas till att skaffa bil pga de långa avstånden.

  SvaraRadera
 4. Det är märkligt att de som tvingas ha en bil för att ta sig till innerstaden verkar för de mesta vara män som sitter ensamma i sina bilar. I Stockholm arbetar endast män?

  SvaraRadera
 5. Det finns stora anledningar att misstänka att protesterna mot bygget inte är helt representativ för befolkningen i området. Vi skriver om det på YIMBY.se:
  http://www.yimby.se/2009/10/protester-mot-nybygge-i-n_823.html

  SvaraRadera
 6. Vägen upp till Nybohovsberget är extremt bred o överdimensionerad. Måste räcka till för att lägga hus på denna plus att det finns en stor p-plats söderut. Finns alltså ingen anledning att ge sig på skogen mot Trekanten(kolla eniro). Gardebring kanske kan kolla såna enkla fakta istället för att bara ägna sig åt misstänkliggörande av lokala åsikter. Men det är ju så här det blir när man från staden bara är intresserad av att köra över lokalbefolkningen istället för att få till en konstruktiv dialog o hitta lösningar. YIMBYs hela approach och namn är ju för övrigt också uttryck för en von oben-attityd och förakt mot folk som värnar om sin livsmiljö

  SvaraRadera