måndag 12 oktober 2009

Bråk om ny moske i Rinkeby

Rätt långtgående planer för ombyggnad av en föreningslokal till en moske på Hindertropsgränd nära Rinkeby centrum har orsakat en större proteststorm från grannar i området. Ändringen av detaljplanen väntas ske i januari.
Frågan om en moske i Rinkeby har varit på tal länge och hittills har man misslyckats med att få fram en egen separat byggnad. Ansvarigt borggarråd Joakim Larsson försöker nu istället göra om en föreningslokal, i en lägre fristående byggnad, till en så kallad husmoske. Det är förvisso synd att medel inte tycks finnas (ännu) för en ny fullgod moskebyggnad men ombyggnaden av lokalen tycks vara ett godtagbart alternativ.
Förslaget har emellertid väckt en enorm prostesstorm från boende i flerfamiljhusen runt byggnaden. En "Kommitte" har bildats och samlat in över 220 namnunderskrifter. Man framför att en moske så nära inpå bostadsområdet kommer utgöra ett störande inslag.
Kommitten visar upp en trångsynthet och fördomsfullhet av sällan skådat slag. Inledningsvis understryker man att det inte har något med religion att göra för att i nästa andetag vräka ur sig den ena religiösa fördomen efter den andra. Smått tragikomiska argument (som t.ex en oro att flickor inte ska kunna gå lätt klädda i området längre eller att man ska kunna grilla fläskkarré på gården) varvas med rena påhopp. När de därtill anger en ton i sin skrivelse som försöker vara kränkande (Joakim Larsson kallas genomgående för Moske´Larsson) undrar man om de ens vill bli tagna på allvar?
Husmoskeplanerna ska självfallet realiseras. Den enda invändning jag har är att det finns en viss risk att man nöjer sig med denna halvlösning och att bygget av en "riktig" moske i området aldrig blir av.

1 kommentar:

  1. Tack för den infon. Du borde också läsa min analys av så kallade "moral poliser" i Rinkeby: http://kulturkritikern.blogspot.com/2009/10/moralpoliser-men-vems-moral.html

    SvaraRadera