fredag 9 oktober 2009

Avspärrningarna vid Haga slott långt värre än befarat!

Att Kronprinsessan Victoria och herr Daniel Westlings planerade flytt till Haga slott skulle innebära något större avspärrningar kring själva slottet är inget konstigt eller upprörande. Men när Statens fastighetsverk nu presenterar de verkliga planerna (märkligt tyst om saken än så länge) har det hela svällt till gigantiska proportioner. De tar i princip hela halvön i besittning (se karatan under- avspärrningen gäller hela halvön, upp till båthamnen, förutom en smal strandremsa samt södra delen vid ekotemplet). Man pratar i positiva ordalag om allmänhetsens fortsatta tillträde men kartan talar sitt tydliga språk. Inte i min vildaste fantasi trodde jag att det skulle vara så här omfattande.
Allting motiveras av säkerhetsskäl vilket såklart är rent dösnack. Är man ute efter säkerhet ska man dels inte bo i Hagaparken och dels inte öka området som behöver övervakas. Enligt all logik är ett mindre område lättare att kontrollera. Det handlar såklart om Kronprinsessans behov av levnadsutrymme. Och visst, jag kan ha förståelse att man känner detta behov då det av naturliga skäl är svårt att röra sig fritt utanför den så att säga egna trädgården. Men var då ärliga med detta och skyll inte på Säpo.
Det talas om att Säpo, Statens fastighetsverk och Kungliga hovstaterna tillsammans har tagit fram förslaget på avgränsningar. Man frågar sig då genast, har inte Solna stad fått säga sitt? Hur kan Solna gå med på att allmänhetens tillträde begränsas i en stor del av sina delar av Nationalstadsparken? Står de bara och bockar och bugar eller vad är det frågan om? Medger Plan- och bygglagen undantag här? Ärendet har inte varit uppe i Solnas stadsbyggnadsnämnd så man kan misstänka att kommunalrådet Anders Ekegren i sin iver att inte stöta sig med hovet försöker mygla bort det hela. Är det så eller har Solna helt enkelt inget att säga till om? Skandal i endera fallet!

5 kommentarer:

 1. för liten karta, går inte att se nå

  SvaraRadera
 2. solna kommun tycker det är bra, de kommer inte att störas av detta.
  bra att du är vaken, det är för lite reaktioner!

  jag skriver om haga då och då på Politik och poesi:
  http://helenaduroj.blogspot.com/2009/11/ett-lugnt-och-harmoniskt-folk.html

  hjälp gärna till att sprida namnlista: http://www.namnlista.se/haga-ska-vara-park

  SvaraRadera
 3. Håller helt med. Undrar hur detta går ihop med allemansrätten? Och dessutom strandskyddet. Tydligen måste ångbåtsbryggan flyttas, och detta i en mycket känslig natur. Mer faktaupplysningar behöver allmänheten få. Men i tider av kungafjäsk, spelar väl varken naturen eller medborgarnas tillgång till densamma någon roll. Suck. Jobba på!

  SvaraRadera
 4. Nu har man fått beviljat undantag från strandskyddet också.
  Ångbåtsbryggan "måste" nämligen flyttas av hänsyn till de kungligas "integritet" (läs: de
  värnar (med all rätt) sitt privatliv men detta samtidigt som de godtar regeringen Reinfeldts ogenomtämkta "gåva", Haga slott, (utan att tveka över konsekvenserna.) Vi skattebetalare har nu renoverat slottet för fyrtio miljoner, men nu ska tydligen också naturlivet i Brunnsviken få lida. För det går ju inte an att båtar med vanligt folk får komma i närheten av kungligheternas nyförvärvade Hagapark (på 1950-talet bodde kungligheter på slottet utan anspråk på vare sig naturliv eller allmänna platser, men egoismen tycks ha ökat de senaste åren). Så nu ska en ny brygga anläggas - och alla dokument i stadsbyggnads- och miljönämnden är dessutom sekretessbelagda. Länge leve kungahuset! Faunan, må ni vila i frid! Så sorgligt så det inte finns ord...

  SvaraRadera
 5. Att adelsmannen Anders Ekegren fjäskar för kungahuset är väl inte så konstigt det har adeln gjort sen urminnes tider. Det märkliga är att Anders Ekegren fått ett så stort förtroende i Solna, jag trodde ståndsriksdagen var avskaffad sedan länge.
  Adeln i Sverige borde precis som kungahuset ställas utanför alla politiska maktbefogenheter för att vi skulle få en mer demokratisk ordning. Avgå Anders Ekegren och alla andra personer som tillhör detta gamla stånd och låt nya moderna och mer demokratiska krafter få makten.
  Då skulle även fjäsket för kungahuset minska.

  SvaraRadera