onsdag 30 september 2009

Upprustningen av Lövstavägen

Hässelby gård befinner sig för närvarande i en expansiv fas och stort fokus ligger på att utveckla den rätt sjaskiga Lövstavägen. Detta ska ske genom bostadsbebyggelse. Dels på södra sidan i Vinsta och dels uppe på Johannelundstoppen. Ren naturmark tas i anspråk, men det ska erskännas att den inte alltid har speciellt rekreativ värden då industriområden och motorvägar gör sitt bästa för att hålla folk borta.
Djur och växter skräms dock ej och områdena är viktiga spridningsstråk. Speciellt mellan Karl Bondes skog och Johannelundområdet. Intrången är härav något för grova. I Vinsta, där en startpromemoria just kommit igång, rör det sig om 240 lägenheter. Som vanligt talas om grönkompensation och att "förbättra närliggande värdefulla naturområden". Spridningsstråket ska inte klippas av. Men vid en närmare granskning består dessa förbättringar endast av en liten upprustning av en stig. Byggnaderna ska även placeras med tanke på ståket. Det räcker inte. Antingen minskar man antalet byggnader eller så får man verkligen kompensera på riktigt. Området kommer även bli ett mycket bilburet sådant i ett rätt isolerat läge. Tveksamt därtill om husen höjer statusen. Min gissning är att kvaliten på byggnaderna blir så pass undermålig att området kommer fortsätta kännas lika fult.
Det talas även om det positiva i att man nu får bort ett stort upplag i västra delen av Vinsta. Man kan då undra, var tar detta upplag vägen? Går det och gömmer sig bakom ett buskage eller hamnar det möjligen i Högdalen...

3 kommentarer:

  1. Att bygga på lägen med dålig kollektivtrafikförsörjning är ju alltid problematiskt, men ligger inte Lövstavägen ganska nära tunnelbanan? Jag ser positivt på bebyggelsen längsmed Lövstavägen, men är mer tveksam till bebyggelsen på Johanneslundstoppen.

    SvaraRadera
  2. Jo tunnelbanan är hyfsat nära. Men när det kommer till Hässelby är det så pass långt ut från stan att jag inte tycker att man kan tala om god kollektivtrafiksförsörjning ändå. Gröna linjen in till stan tar väl över 40min. Då blir det bilen som gäller även om du bo precis vid stationen.

    SvaraRadera
  3. Har du provat att åka bil den vägen till Centralen i rusning? Det klarar du knappast på 40 min. Det dubbla är nog realistiskt vissa dagar.

    SvaraRadera