fredag 11 september 2009

Norra Djurgårdsstaden går från klarhet till klarhet

Om ändå alla nybyggnationer kunde vara som Norra Djurgårdsstaden vid Hjorthagen. Detta stadsutvecklingsområde innehöll till en början en del farhågor om påverkan på Nationalstadsparken vid Husarviken men har nu utvecklats till det kanske mest lovande bostadsområde någonsin i Stockholm.
Miljöprofilen är mycket hög. Inte riktigt passivhusstandard men nästan. P-talet hålls nere och man stasar mycket på gröna samband och spridningskorridorer (bl.a en groddjurstunnel). En del farhågor kvarstår dock att man stryper denna så känsliga getingmidja ekologiskt mellan Norra och söder Djurgården.
Trots detta byggs tät stenstad. Inte riktigt som Vasastan såklart men tätare än Sjöstaden. Vi får en utmärkt stadsstruktur med bra markutnyttjande. Höjden på byggnaderna mot Husarviken har minskats samt dragits in något och istället förlägger man de högre byggnaderna något längre in samt de regelrätta skyskraporna en bit bort vid Värtan och hamnen i Ropsten. Helt rätt! Arkitekturen är spännande och håller hög kvalitet. Fler hyresrätter än bostadsrätter skapas, varav en mycket stor del är studentlägenheter. Nu gäller bara att man lyckas ro i hamn alltihopa med.
Trots områdets mycket lovande potential bör dock understrykas att vi gärna sett ännu högre ställda miljöambitioner (så klart)...

1 kommentar:

  1. "...det kanske mest lovande bostadsområde någonsing i Stockholm."

    Själv tycker jag att vi ska sluta bygga bostadsområden och bygga stadsdelar istället :)

    Fast i övrigt håller jag med om mycket av det du skriver, Norra Djurgårdsstaden kan bli riktigt bra. Exploteringsnivån är fortfarande något för låg och jag hade gärna sett att några fler av kvarteren fått slutas till men på det stora hela ser det intressant ut. Att p-normen hålls på 0,5 är häpnadsväckande bra med tanke på hur det brukar se ut...

    SvaraRadera