onsdag 2 september 2009

Hybris på Lilla Essingen

Nu ska bostadsprojekten på Lilla Essingen byggas färdigt genom 400 nya lägenheter på den idag av Essingeleden avklippta delen av ön (Primusområdet). De befintliga fabriks- och kontorshusen rivs eller byggs om. Gott så, här har de äldre byggnaderna inget kulturhistoriskt värde till skillnad från Luxområdet där man gick något för hårt fram.
Men jag är tveksam att det blir det högstatusboende man så hett önskar skapa. Redan nu börjar de boende vid Luxomrdået känna sig lurade av vad som blev. Avgaser och åter avsgaser samt en ständigt pågående bullermatta från Essingeleden går inte att komma ifrån. Och Primusområdet är beläget ännu närmare motorleden. DN skrev om saken förra veckan.
http://www.dn.se/sthlm/400-nya-bostader-pa-lilla-essingen-1.940423

Vad som är riktigt (tragi)komiskt är att "strand"promenaden kommer att kallas för Primus Riviera!! Kom igen nu. Delar av denna ligger delvis under bron. En av Stockholms mest bullerstörda platser. Riviera!? Och Mälaren ska kanske döpas om till Cote D'Azur. Jag kan redan se mäklarannonserna framför mig. Det blir ett löjets skimmer över det hela. Ungefär som kampanjen för Annedal härom året när modellerna stod i sjömansdräkter på affischen och hela klabbet marknadsfördes som "ett härligt strandboende" eller något åt det hållet. Den lilla förskrämda Bällstaån som var ursäkten till hela denna vattenvurm är nästan att betrakta som en bäck.
Men jag önskar ändå lycka till. Vem vet, det kan kanske slå väl ut. Kanhända öppnar Nikki Beach en filial här till 2012.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar