tisdag 24 november 2009

Bebyggelsen vid Tobaksmonopolet på Söder knepig på flera olika sätt

Vid gamla Tobaksmonopolet nära Tantolunden pågår ett större bostadsprojekt bland de äldre industrierna. Ärendet är på inget sätt en katastrof, men många små oroliga bäckar sipprar fram från alla håll och skapar sammantaget ett olustigt intryck av alltihopa.

1. Två skyddsvärda byggnader kommer rivas.
Framför allt den gamla matsalen är värd att bevaras. Dess fresk, utmed ena väggen, av Bo Beskow tas dock om hand.
Det är inte bara husen i sig som är skyddsvärda utan även industrimiljön som helhet. Frågan man ställer sig är. Varför inte bara bygga om husen till bostäder?
Kostnadsskäl anförs, men jag köper dem inte. Vid både Orionteatern på Söder och Lumafabriken i Sjöstan har man på senare år byggt om de äldre industrierna till bostäder och fått stor lönsamhet i det hela. Faktum är att dessa bostäder är bland de mest populära och dyra som finns idag.

2. Den välskötta parken bebyggs helt samt berget sprängs bort.
Respekten för Stockholms äldre topografi är i princip noll. Liksom vid fallet med Tyskbagarberget på Östermalm utraderar man nu möjligheterna att här få en känsla av hur Stockholms bergiga landskap en gång såg ut. Vill vi ha en helt platt stad? Parken bör istället öppnas upp bättre för allmänheten.

3. Även huset mot Ringvägen är problematsikt då det kommer att delvis skugga Mariaskolans skolgård. En av Stockholms största skolor. Möjligen bör man dock kunna hitta en lösning här.

Glömde jag säga att 12 000 har skrivit på en namninsamling i protest mot planerna...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar