Ja, frågan är som bekant numera vidöppen efter att det vinnande tävlingsförslaget havererat. Att en utbyggnad ska ske är dock fortfarande aktuellt.
Jag ser för näravarande fyra tänkbara alternativ:
1. Alternativ lokalisering kring Odenplan/befintliga Stadsbibliotektet.
Att man tar fram ett nytt förslag här som är mindre kulturhistoriskt känsligt och framför allt billigare. De förslag som kom på 3:e plats i den stora arkitekttävlingen (Dikthörnan) kan vara ett alternativ. Att hitta nya lösningar i anslutning till det befintliga biblioteket är även vad personalen vill.
2. Slussen.
Helt enkelt att arbeta in ett bibliotekt i planerna här. Dock stöter detta förslag på patrull i den problematiska närheten till stadsbibliotektet på Medborgarplatsen, vilket är ett av Sveriges största. De kommer hamna för nära varandra.
3. Använd Ferdinand Bogbergs gasklocka i Hjorthagen till bibliotektet.
Detta är min personliga favorit. Det är redan bestämt att gasklockan ska göras om för någon form av kulturverksamhet. Oklart vad ännu. Att då använda dessa planer för bibliotektet lär därmed frigöra en hel del medel (vilket behövs). Hjorthagen må känns lite avlägset idag men när stadsutvecklingsområdet här vid Värtan och Husarviken står klart kommer detta vara en fullt integrerad del av innerstaden.
4. Ny byggnad i city vid den planerade platsen för Klara torn.
Även detta är en favorit. Två flugor i en smäll så att säga. Dels ett nytt bibliotek vid ett centrat läge och dels ett definitivt stopp för alla planerna på det hiskeliga Klara torn. Att få in en levande kulturverksamhet till denna plats vore mycket klokt för att bryta citys kontorsmonotoni.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Eller så kombinerar man och lägger ett nytt bibliotek i bottenvåningarna på Klara torn samt under mark (och ansluter till centralstationen).
SvaraRaderaKultur i Västra city är något som verkligen behövs.
Det måste väl ändå finnas någon plats utanför tullarna som kan passa för ett kompletterande stadsbibliotek? Järva? Årstafältet? Bredäng? Vi måste börja sprida ut lokaliseringen av kommunens statusbyggen i HELA kommunen. En lokalisering av ett kompletterande stadsbibliotek på någon av de nämnda platserna skulle dra med sig en massa följdinvesteringar och förbättra affärsklimatet i stadsdelen. Jag är övertygad om att det skulle kunna ge oerhörda, och oförväntade, följdeffekter. Bara genom att aktivt arbeta med lokaliseringsfrågan kan vi skapa attraktivitet och tillväxt i eftersatta stadsdelar. Det är ju ofta samlande publika institutioner som saknas för att skunna kapa hållbar ekonomisk och social utveckling i eftersatta delar av staden.
SvaraRaderaJacob jag håller med dig och är beredd att stödja ett förslag på sådan alternativ lokalisering. Älvsjö och Farsta är två andra tänkbara alternativ.
SvaraRaderaDet finns en poäng i att lägga stora institutioner centralt i staden. Man kan inte förvänta sig samma tillströmning av människor om man lägger den någon mil utanför staden eller den centrala knutpunkten helt enkelt för att det blir så mycket längre för folk flest. Det finns varken särskilt många lokalboende eller sådana som smidigt kan ta sig dit med kollektivtrafiken.
SvaraRaderaI innerstaden bor det många per ytenhet och mängder av människor rör sig där. Man kan inte skapa detta liv och rörelse genom att lägga ett bibliotek i ytterstaden. Det är inte biblioteken och de offentliga institutionerna som gör innerstaden levande. Det är de många människor på liten plats, något som helt saknas i de betydligt glesare förorterna. Om man tror sig skapa stad genom att bygga upp ett bibliotek så resonerar man bakvänt. Anledningen till att många bibliotek ligger i innerstaden är att det finns många människor där. Det finns inte många människor där för att det finns bibliotek.
Du har såklart en poäng Teodor men jag tycker ändå du gör det lite enkelt för dig. Tonvikten på kulturella institutioner bör såklart ligga i innerstaden av ovan angivna skäl.
SvaraRaderaDock betyder inte detta att allt ska placeras där. Jag tycker det idag råder en viss snedfördelning (även då inräknat befolkningstryck och tillgänglighet) mellan förorter och innerstad. Farsta t.ex har inga unika större institutioner alls. Området är därtill utpekat som ett av de nya fokusområdena. Ifall man vill lyckas med att få det till ett nav för söderort (och som ges lite större ambitioner än ren shopping) bör man även satsa på något dylikt. Långsiktigt kan det vara att föredra. Dock behöver det inte vara just det nya stadsbiblioteket. Jag tror fortfarande Västra city eller Gasklockan är mer lämpligt här. Men som generell princip kan det vara klokt att tvinga folk till nya rörelsemönster för att få till en possitiv förändring på sikt. Dock alltid med en klok avvägning mellan naturligt tryck (marknaden) och önskade visioner.