söndag 3 juli 2011

Villamatta planeras i Stora Sköndal

Villamattornas tid verkar inte vara förbi än. Utsprawlade bilburna villamattor får nog anses som de minst hållbara vid stadsplanering. Inte nog med att de utgör en grogrund för bilberoende och social segregering, de är därtill mycket olämpliga i dagens Stockholm på grund av sin ytkrävande karaktär. Stockholms markbrist är idag väldigt konkret.
Att i detta läge då sätta igång en planering för hela 270 mindre villor, parhus och radhus i Stora Sköndal är ytterst olyckligt. Därtill saknas spårburen kollektivtrafik till området helt. Något ett planerat p-tal på 2.0 vittnar om. På detta görs alltför stora intrång i Stora Sköndals grönområden samt att hela karaktären starkt får prägeln av ett gated community. Alla fel i ett alltså. Ett svart ondsint kinderägg i Södra Stockholm skapas.

Istället bör man genast påbörja en vidare dragning av tunnelbana från Skarpnäck hit samt riva upp de nuvarande planerna och starta en ny process med flerbostadshus. Fullt möjligt. Men då krävs politisk vilja.

Ps: Även om villamattor såklart är olämpligt vid planering av nya områden kräver en storstad med all sin mångfald såklart att sådana också kan finnas som alternativ för människor. Ett stopp för villamattor vid nyprojekteringar innebär alltså inte nödvändigtvis att det är fritt fram att exploatera de befintliga villastäderna i Stockholm.

3 kommentarer:

 1. Men, jag förstår faktiskt inte var miljöpartiet då vill att det ska byggas bostäder? Vill miljöpartiet öht att folk ska bo? Det ska inte byggas på oexploaterade grönområden - men det ska heller inte byggas yteffektiva flerbostadshus på redan exploaterad mark, t ex i villaområden med stora tomter där man skulle kunna förtäta, bygga ut och där det redan finns kollektivtrafik, affärer, skolor, dagis etc etc etc. Tala om var ska vi bo? Varför kan inte dessa döda villakvarter få väckas ur sin slummer?

  SvaraRadera
 2. Nu finns det ju mark som vare sig är värdefullt grönområde eller gammalt villaområde. Jag tror det finns lika mycket bostäder i MP:s förslag som i alla andra partiers, och att MP:s är mer resurseffektiva och kollektivtrafiknära.

  Men visst, jag ser personligen inte heller nåt problem med att exploatera gamla villastäder. "Mångfald" och "valfrihet" finns det ju ändå - det finns alltid innerstadsnära villor för den som kan betala. Sen om det kostar 5 miljoner eller 10 miljoner är inte vårt problem. Vårt problem är att folk saknar bostäder och att Stockholm producerar växthusgaser.

  SvaraRadera
 3. Att vara tillåtande med höjd byggrätt i befintliga trädgårdsstäder, under förutsättning att de har rutnätsstruktur och att de ligger hyfsat nära spårbundna kommunkationer, tycker jag kan vara en god idé.

  Förutom att utnyttja ytan bättre så skapar det mer av variation möjlighet till liv i villatristessen. Här kan man snegla lite på Köpenhamn tycker jag. Många (inte alla) av deras mer centrala villaområden är rätt urbant integrerade. Det passar utmärkt.

  Fast i så fall måste man revidera "byggnadsordningen" som i stort sett säger att karaktären på ett givet förortsområde inte får ändras.

  SvaraRadera