fredag 29 oktober 2010

Jag blir glad och lite beklämd på samma gång

Förra veckans gladaste nyhet var att majoriteten plötsligt gjorde en helomvändning angående de fyra punkthusen på Vättersbergets hällmark i Årsta. Husen ska nu helt utgå och istället ska viss kompensation för detta ske utmed Skagersvägen och Sköntorpsvägen istället. Som sagt, utmärkt!
Jag har tidigare bloggat om saken och denna hällmark hörde till en av de mest värdefulla grönområden på vilka exploatering planeras. Skogspartiet är inte bara ekologiskt viktigt utan används även frekvent av barnen i området. Bl.a beroende på den närliggande skolan.

Men när jag sedan fick höra anledningen till att de nu väljer att backa här samt varför det skedde så pass sent blev jag lite brydd. Förklaringen var rätt och slätt "vi hade inte varit där och tittat innan". Alltså, vad är det som pågår. Jag är fritidspolitiker och har hunnit åka ut till platsen två gånger. Ska inte hela moderata maskineriet klara av att ta sig ut dit en enda gång. Att de inte reagerat på vår starka kritik kan jag dock ha viss förståelse för då den citat; "drunknade i allt annat vi klagar på". De var även irriterade på stadsbyggnadskontoret för att dessa inte beskrivit platsens värden tillräckligt. Jag håller inte riktigt med. Kontoret utmålade hällmarken som synnerligen värdfull både ekologiskt och rekreativt.
Min naturliga fråga av detta blir onekligen. Hur många liknande hotade områden håller idag på att exploateras enkom för att de inte tagit sig tid att åka ut på plats och titta?

2 kommentarer:

 1. Hej Martin!

  Vi i arbetsgruppen för Rädda Vättersberget har vid flera tillfällen bjudit in politikerna för platsbesök på berget. Det märkliga är att olika generationer politiker inte verkar ta lärdom av varandra då det var ungefär motsvarande situation 1991. Den här gången kom ärendet dock inte lika långt.

  Något vi pekat på i flera skrivelser är annars just Stadsbyggnadskontorets bristande beskrivningar av bergets värden. Så det är intressant att du även nämner det här. För mer information om Vättersberget finns webbplatsen. www.raddavattersberget.nu

  Hälsningar
  Stefan Svanström fd granne med Vättersberget

  SvaraRadera
 2. Hej Martin
  Håller med dig i ditt resonemang ovan. Vi inom Aktionsgruppen Rädda Psalmen i Nockeby, Bromma, har vid upprepade tillfällen ringt politikerna i SBN, delat ut skriftliga inbjudningar och även mailat och bett dom att komma ut till vårt kvarter för att med egna ögon se hur här ser ut innan man fattar beslut. Endast två st har tagit sig tid att komma ut, V och MP. I vårt fall handlar det om att spränga flyttblock från istiden, hugga ner hundraåriga ekar och asfaltera två stycken små uppskattade parkområden för att endast åstadkomma ca 8 st lägenheter. Det är så svagt att ansvariga politiker inte ens tar sig tid att åka ut och se platserna de ska besluta om. En elogé till dig och din partikamrat Cecilia Obermüller som tar er tid att besöka platserna.

  SvaraRadera