torsdag 4 mars 2010

Vera Siöcrona får torg uppkallat efter sig i Gamla stan

Gamla stan profilen Vera Siöcrona (1914-2003) får lite oväntat ett torg uppkallat efter sig i Gamla stan i närheten av det hus där hon bodde i 27år i mitten av 1900-talet. Det är Sven Vintappare som nu snällt får flytta på sig och istället låta Vera beredas plats. Ingen nöd går dock på honom då han dels fortfarande har kvar sin gränd och dels torget uppkallades efter honom så sent som 2003. Torgnamnet var mer att betrakta som en bonus för hans del.

Vera Siöcrona är känd i Gamla stan som den som mer eller mindre räddade stadsdelen från rivningshysterien på 50- och 60-talet. En tid när Gamla stan var starkt förfallet. Hon drev aktiv opinionsverksamhet och startade både Gamla stans hembyggdsförening samt tidningen Gamla stan. Jag hann tyvärr aldrig träffa henne personligen vilket är väldigt tråkigt men jag har läst flera av hennes böcker och artiklar.

Nu blev det visst två inlägg i rad här om Gamla stan. Nåja, sådant händer ibland.

4 kommentarer:

  1. Joachim Siöcrona30 mars 2010 kl. 08:25

    Det var på 1940-talet som Vera Siöcrona talade på en tunna på Stortorget för att stoppa rivningarna.

    SvaraRadera
  2. Hej,

    Min pappa, Kanslihusannexets andre skapare Arkitekt SAR John Olof "Olle" Lundström avled den 30 okt 2012 i sviterna efter en lunginflammation. Han föddes 29 juli 1019 och blev 93 år. Han utbildade sig till byggnadsingenjör och utnämndes senare till Arkitekt SAR av Sverigens Arkitekters Riksförbund.

    En bidragande orsak till utnämningen torde ha varit att han var en av de två personer som ritade Regeringens Kanslihusannex i Gamla stan, den "Runda gården". Den andre var hans dåvarande chef Arkitekt SAR Arthur von Schmalensee. Pappa var då bara drygt 20 år men hade ändå lyckats glömma sin skolmatte. Hans 7 år yngre lillebror Torsten, berättade för mig när han levde, att pappa hade ringt hem till honom och frågat om han kom ihåg hur stora vinklarna i en sexhörning var. Så kom också tonåringen Torsten att kunna ge ett bidrag till att den "Runda Gården" kom till. På en stadsvandring hörde jag en av guiderna berätta om Kanslihusannexet och den "Runda Gården". Hon fabulerade vilt och frågade turisterna om vad som kunde ha inspirerat arkitekterna till att rita den. "Är det grekiska tempel? Är det Partenon?", frågade hon, så jag räckte upp handen och svarade "Polishuset i Köpenhamn", för det hade ju pappa berättat. Sen blev det tyst ett tag!

    När Gamla stan- DVD: n kom ut hittade jag en artikel om pappa och Schmalensee skriven av Klas Lundkvist på Stadsmuseet. Jag mejlade och frågade hur han visste att pappa varit med och ritat på Kanslihusannexet. Klas svarade att både pappa och Schmalensee hade skrivit under orginalritningarna. Jag frågade då pappa som svarade att när pappa hade ritat klart sina ritningar så begärde han Schmalensees underskrift. Schmalensee svarade då att pappa kunde skriva under själv på sina ritningar, men pappa replikerade med att "Det här är ju ditt uppdrag". Det slutade då med att båda skrev under. Jag vet inte om man idag kan se vem som ritat vad och vilka ritningar??

    Att riva för att bygga nytt i Gamla stan var kontroveriellt redan på den tiden, men de gamla regeringskvarteren, som alltid legat väster om slottet sedan medeltiden var ruttna och höll på att sjunka ner i den gamla sjöbottnen. En av de som stod på barrikaderna mot bygget var Vera Siöcrona. Evert Taube sjunger om henne i "Vera i Vintappargränd". Hon kidnappades långt senare av programledaren Lasse Holmqvist till hans TV-program "Här är ditt liv", den 7 april 1984, där hon än en gång fick berätta om "Slaget vid Kolmätargränd".

    MVH

    /Lars Lundström

    SvaraRadera
  3. Ännu har inte torget fått "Vera Siöcronas torg". Varför?

    SvaraRadera
  4. Den 28 april kl. 12 inviger Gamla stans hembygdsförening "Vera Siöcronas torg" sedan stadsbyggnadskontoret beslutat ändra namnet från Sven Vintappares torg

    SvaraRadera